Slagerijen Kaldenberg

Met trots, ambacht en een passie voor kwaliteitsvlees sinds 1959!

O'Sullivan - A taste of Ireland

A taste of Ireland

Het Ierse merk O’Sullivan staat voor eerlijk rundvlees. De dieren leven het grootste deel van het jaar buiten met volop bewegingsvrijheid. Ze eten dankzij het gunstige klimaat altijd sappig gras. Bovendien gaat Ierland ver in duurzaamheid met het vernieuwende programma Origin Green, waarbij de gehele voedselketen is betrokken

Waar andere Europese landen gemiddeld voor veertig procent uit grasland bestaan, is Ierland voor maar liefst tachtig procent met gras bedekt. Ideaal dus voor het houden van vee. Ierse boerenbedrijven beschikken bovendien meestal over veel ruimte: een gemiddelde boerderij telt 36 hectare land en heeft 30 tot 35 koeien. Het vee heeft dus alle ruimte om te grazen, wat ook bijdraagt aan een lage CO2-uitstoot. Hiermee is Ierland een van de koplopers van de wereld.

Pure natuur
Doordat er veel perioden met regen zijn, zijn de graslanden van nature vochtig. Hierdoor is relatief weinig extra water nodig voor de productie van rundvlees. De bodem van het land bestaat bovendien grotendeels uit kalksteen, een optimale grondsoort. En er groeit veel sappige klaver, die zorgt voor stikstof in de bodem waardoor de grond verbetert. Klaver bevat ook veel natuurlijke proteïne waardoor het waardevol veevoer is.

Origin Green is een groen initiatief van Bord Bia, de Ierse overheidsorganisatie die zich richt op food. Het is een duurzaamheidsprogramma voor de complete voedselketen: van boeren tot viskwekerijen en van slagers tot voedingsmiddelenproducenten. Nu al neemt 95 procent van de totale food- en drankexportbedrijven van Ierland deel aan Origin Green. Ook de rundvleessector doet mee. Elke dag bezoeken onafhankelijke controleurs meer dan honderd boerderijen. Naast het registreren van gegevens, bieden ze advies op maat over hoe boerderijen nóg duurzamer kunnen werken.

Gezond 
Weidegang is bijzonder goed voor het welzijn van de dieren: in de wei kunnen ze zich natuurlijk gedragen en daarbij maakt het buitenleven ze sterker. Hierdoor hebben ze beduidend minder antibiotica nodig dan wanneer ze op stal staan. De koeienmest uit de winterstal wordt verzameld en weer uitgestrooid op het land, wat het gebruik van kunstmest tegengaat.

Sappige kwaliteit 
De kwaliteit van het Ierse vlees is van een uitzonderlijke klasse. Het verse gras, de zeelucht, de ruimte én veel lichaamsbeweging maken het O’Sullivan-vlees extra mals en sappig, met een volle, zachtzilte smaak.