Slagerijen Kaldenberg

Met trots, ambacht en een passie voor kwaliteitsvlees sinds 1959!

Barbecue bereidingswijze

Direct- en indirect grillen

Direct grillen staat voor het grillen van vlees boven de hete kolen, zodat het snel kan garen. Direct garen is een van de meest gebruikte manieren onder barbecuërs, maar tegenwoordig zien we steeds meer mensen indirect garen. 

Bij indirect grillen schuif je de hete kolen naar één kant. Het vlees dat je indirect wil garen leg je aan de kant zonder kolen. Hierna doe je de deksel op de barbecue en zet je de luchttoevoer open. Zo circuleert de hete lucht door de barbecue en dat zorgt voor een langzame garing van het vlees. Door de langzame garing ontstaat smaakvol en sappig vlees. Een combinatie van direct en indirect grillen zorgt voor een sappig stuk vlees met een krokante korst.

 

Low and slow

De term low en slow zegt het al; op een lage temperatuur een stuk vlees langzaam garen. Het regelen van de temperatuur in de barbecue en een deksel zijn hierbij van groot belang. Of je dan eenvoudig model hebt of een grote keramische barbecue, dat maakt niet zoveel uit.

Het vlees moet urenlang in dezelfde omstandigheden garen voor een perfect eindresultaat. Om low en slow te garen moet je alleen met een indirecte hittezone werken. Je barbecue wordt dan gebruikt als oven en het vlees gaart door de warme luchtcirculatie in de barbecue. Je kunt een indirecte hittezone creëren door de kolen aan één kant te leggen of door een deel van de kolen af te dekken met aluminiumfolie.

 

Caveman style

De caveman stijl brengt het oermens gevoel in de barbecuers naar boven. Het is een techniek waarbij vlees direct op de gloeiend hete kolen wordt gelegd. Geen roosters, geen deksels, alleen maar vlees en houtskool in de barbecue. De eerste keer is het eng om deze techniek toe te passen, maar de caveman stijl is zeker de moeite waard.

Wanneer er bijna geen vuur meer is, is het houtskool heet genoeg. Leg het vlees op de houtskool en laat het rustig 4 minuten liggen. Draai het vlees vervolgens om en laat het 4 minuten liggen op de andere zijde. Als er wat kooltjes blijven plakken tijdens het omdraaien haal deze dan weg met je tang. Haal het vlees van de barbecue en bekijk de kerntemperatuur. Het vlees stijgt tijdens het rusten nog 5 graden.

 

Sousvide

Sousvide koken is het bereiden van vlees in een vacuüm zak in het water met een constante temperatuur. Vlees wordt dankzij deze bereidingswijze smaakvoller en krijgt een betere textuur. Het sousvide proces zorgt ervoor dat het vlees perfect gegaard is. Je hoeft alleen de buitenkanten nog dicht te schroeien voor een perfect stuk vlees.

De sous-vide techniek wordt veel toegepast in de horeca, maar ook bij de hobbykoks. Terwijl het vlees gaart, heb je er namelijk geen omkijken naar. Dat maakt sous-vide tot de ideale bereidingswijze voor de feestdagen. Wij hebben ook een groot assortiment in sousvide gegaarde vleesproducten.

 

Dichtschroeien

Dichtschroeien zorgt ervoor dat vlees krokant is aan de buitenkant. Vervolgens laat je het vlees door garen in de oven. Zo krijg je een knapperige, sappige en smaakvolle steak. Belangrijk bij het dichtschroeien van vlees is dat het vlees droog is. Dep het vlees alvorens het te bakken voorzichtig droog met een stuk keukenrol.

Wanneer het vlees goed droog is kun je het insmeren met olie. Dankzij de olie plakt het vlees niet vast aan het rooster en komt er een mooie krokante laag op de steak. Zorg er wel voor dat er geen olie van de steak afdruipt. Druipende olie of vet zorgt namelijk voor vlammen in de barbecue.

 

Stoven

Iedereen kent de klassieke stoofpot, maar je kunt zoveel meer smaken creëren met de bereiding. Op de barbecue creëer je een lekkere stoofpot met rokerige diepgaande smaken. De bereiding heeft dezelfde stappen als een normale stoofpot. Het enige verschil is dat je de barbecue stoofpot met de pan op de barbecue bereid.

Je kunt variëren met vleessoort zoals een hals onderrib, wang of sukade. Zet het vlees even kort aan en laat het daarna sudderen in je eigen gemaakte stoofschotel. Tijd is hierbij het allerbelangrijkst. Stoofpotjes zijn het hele jaar door een succes. Zo kun je in de winter een volle stoofpot maken met aardappels en in de zomer een frisse salade.